Aromatherapie om je hooggevoelige kind te ondersteunen

Annika

Hooggevoelige kinderen ervaren emoties vaak intenser en hebben meer behoefte aan emotionele ondersteuning. Aromatherapie is een natuurlijke en holistische benadering die je als ouder kunt gebruiken om de emotionele balans van je kind te ondersteunen. In dit blog deel ik 10 manieren hoe je aromatherapie kan inzetten om de emotionele gezondheid van je hooggevoelige kind te bevorderen. Met behulp van essentiële oliën en geuren kan je namelijk een kalmerende en harmonieuze omgeving creëren die bijdraagt aan het emotionele welzijn van je kind.

 

Rustgevende slaap

Hooggevoelige kinderen kunnen moeite hebben met het kalmeren van hun gedachten en het vinden van rust voor het slapengaan. Gebruik essentiële oliën zoals lavendel, kamille of vetiver om een ontspannende sfeer te creëren in de slaapkamer van je kind. Voeg enkele druppels toe aan een diffuser of maak een kalmerende beddengoedspray. Deze geuren helpen bij het verminderen van angst en bevorderen een diepe en rustgevende slaap.

 

Emotionele ondersteuning

Essentiële oliën kunnen worden gebruikt om hooggevoelige kinderen te ondersteunen bij het omgaan met intense emoties. Zo kunnen de geuren bergamot en geranium helpen bij het verminderen van angst. Citrusgeuren zoals sinaasappel en mandarijn hebben een opbeurend effect . Diffuse deze oliën in de ruimte waar je kind zich bevindt of voeg ze toe aan een persoonlijke neusinhaler die je kind kan gebruiken wanneer ze zich overweldigd voelen. Tip: Handig om mee naar school te geven!

 

Concentratie en focus

Hooggevoelige kinderen kunnen moeite hebben met het behouden van concentratie en focus, vooral in drukke omgevingen. Essentiële oliën zoals rozemarijn, pepermunt en citroen kunnen helpen om de alertheid en mentale helderheid te bevorderen. Je kunt deze oliën verstuiven in de studeerkamer van je kind of een druppel op hun polsen aanbrengen voordat ze aan taken beginnen. Dit kan helpen om de concentratie te verbeteren en afleiding te verminderen. Let op dat je bij het aanbrengen op de huid altijd een druppel pure olie met een plantaardige basisolie verdunt.

 

Stressvermindering

Stress kan een grote impact hebben op de emotionele balans van hooggevoelige kinderen. Lavendel, frankincense en ylang-ylang zijn enkele essentiële oliën die bekend staan om hun kalmerende eigenschappen. Gebruik deze oliën in een diffuser of maak een rustgevende massageolie om stress te verminderen. Masseer zachtjes de voeten of de nek van je kind met deze oliën om te helpen ontspannen en kalmeren.

 

Zelfvertrouwen en zelfacceptatie

Hooggevoelige kinderen kunnen gevoelig zijn voor negatieve gedachten en een laag zelfbeeld ontwikkelen. Bergamot, roos en jasmijn zijn essentiële oliën die kunnen helpen bij het bevorderen van zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Meng enkele druppels van deze oliën met een draagolie en breng het aan op de polsen of borst van je kind. Moedig hen aan om de geur diep in te ademen. Je kan ook samen kijken welke positieve affirmaties (oftewel lieve leuke dingen) je kind kan bedenken en hardop kan uitstpreken. Kijk voor voorbeelden van affirmaties voor kinderen ook op mijn andere blog.

 

Ontspannende badtijd

Badderen kan een rustgevende en therapeutische ervaring zijn voor hooggevoelige kinderen. Voeg enkele druppels lavendel, kamille of sandelhout toe aan een kommetje met epsomzout. Dan wordt het beter opgenomen door het badwater. Deze mix helpt om je kindje te laten ontspannen en tot rust te komen. Het warme water in combinatie met de geuren van de oliën zorgen voor een kalmerend effect.

 

Emotieregulatie

Essentiële oliën kunnen worden gebruikt om hooggevoelige kinderen te ondersteunen bij het reguleren van hun emoties. Gebruik citrusgeuren zoals sinaasappel, mandarijn of grapefruit om een opbeurend effect te creëren. Lavendel en bergamot kunnen helpen bij het kalmeren van gevoelens van angst en nervositeit. Laat je kind deze geuren diep inademen wanneer je merkt dat ze overweldigd raken en leer hen vaardigheden om hun emoties te herkennen en te uiten op een gezonde manier. Het mooie van de essentiële oliën is dat ze ervoor zorgen dat er meer ruimte komt in het brein omdat de geuren voor ontspanning zorgen in het brein. De ‘window of tolerance’ wordt daardoor groter en er ontstaat ruimte om nieuwe vaardigheden aan te leren. Het toepassen van nieuwe vaardigheden (eerst denken dan doen) en een betere emotieregulatie kan zo ondersteund worden op een natuurlijke manier.

 

Ontspannende massage

Een ontspannende massage kan hooggevoelige kinderen helpen om spanning en stress los te laten. Meng een paar druppels essentiële oliën zoals lavendel, kamille of mandarijn met een draagolie zoals zoete amandelolie of jojobaolie. Masseer zachtjes de rug, armen of benen van je kind om te helpen ontspannen en een gevoel van geborgenheid te bevorderen.

 

Ondersteuning bij verandering en overgangen

Hooggevoelige kinderen kunnen moeite hebben met veranderingen en overgangen, zoals het starten van een nieuwe school of het verhuizen naar een nieuwe omgeving. Essentiële oliën zoals cederhout, vetiver en patchouli kunnen helpen bij het creëren van een gevoel van stabiliteit en gronding. Verstuif deze oliën in de ruimte van je kind of breng ze aan op een zakdoekje dat ze bij zich kunnen dragen tijdens deze overgangsperiodes.

 

Creëer een rustgevende routine

Het implementeren van een rustgevende routine kan hooggevoelige kinderen helpen om zich veilig en geborgen te voelen. Gebruik aromatherapie als onderdeel van deze routine door bijvoorbeeld een diffuser te gebruiken tijdens rustige activiteiten zoals lezen of mediteren. Zorg ervoor dat je kind betrokken is bij het kiezen van de geuren die ze prettig vinden. Dit helpt hen om een gevoel van controle en comfort te ervaren.

 

Aromatherapie voor hooggevoelige kinderen

Aromatherapie kan een waardevol hulpmiddel zijn voor ouders van hooggevoelige kinderen om de emotionele balans van hun kinderen te ondersteunen. Door essentiële oliën te gebruiken, kunnen ouders een rustgevende en harmonieuze omgeving creëren die bijdraagt aan het welzijn van hun kind. Of het nu gaat om het bevorderen van rustgevende slaap, het verminderen van stress, het ondersteunen van emotieregulatie of het stimuleren van zelfvertrouwen, aromatherapie biedt vele mogelijkheden. Experimenteer met verschillende geuren en methoden en ontdek wat het beste werkt voor jouw hooggevoelige kind. Vergeet niet om altijd hoogwaardige, pure essentiële oliën te gebruiken en de veiligheidsrichtlijnen te volgen. Neem voor meer informatie of een bestelling van een HSP pakket contact op.

HSP Aroma pakket

Speciaal afgestemd op hooggevoelige kinderen, groot en klein.

Gerelateerde blogs