Is aromatherapie veilig?

Annika

Naar aanleiding van een eerdere blog over aromatherapie als ondersteunend middel bij de emotieregulatie van je kinderen, zijn er enkele vragen binnengekomen. Omdat deze ongeveer dezelfde strekking hadden, wil ik ze graag met je delen.

 1. Zijn essentiële oliën veilig voor kinderen?
  Essentiële oliën kunnen over het algemeen veilig worden gebruikt bij kinderen. Het is echter belangrijk om de oliën correct te verdunnen en de juiste dosering te gebruiken. Het is ook raadzaam om te kiezen voor oliën van hoge kwaliteit en deze te kopen bij gerenommeerde bronnen. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een aromatherapiespecialist bij jou in de buurt voordat je essentiële oliën gaat gebruiken.
  Als aromatherapeut help ik je graag bij het maken van de keuzes.

  Meld je aan voor de online workshop en krijg een proefpakket thuisgestuurd, boordevol informatie en tools!

 2. Welke essentiële oliën kunnen helpen bij het ondersteunen van de specifieke behoeften van hoogbegaafde kinderen?
  Er zijn verschillende essentiële oliën die kunnen helpen bij het ondersteunen van hoogbegaafde kinderen. Lavendel kan bijvoorbeeld helpen bij ontspanning en slaap, terwijl pepermunt kan helpen bij concentratie en alertheid. Andere oliën zoals citroen, bergamot, kamille en vetiver kunnen ook nuttig zijn bij verschillende aspecten van het welzijn van hoogbegaafde kinderen. Het is belangrijk om de reactie van je kind te observeren en de oliën te kiezen die het beste bij zijn of haar behoefte past. Laat ze zelf ruiken en intuïtief kiezen!

 3. Hoe kan ik essentiële oliën het beste toepassen bij mijn hoogbegaafde kind?
  Essentiële oliën kunnen op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van de behoeften en de leeftijd van je kind. Verstuiven via een diffuser is een populaire methode waarbij de oliën in de lucht worden verspreid. Je kunt ook een rollerflesje met een verdunde olie gebruiken om plaatselijk aan te brengen, zoals op de polsen of de voetzolen. Inhalatie door middel van een neusinhalator of een paar druppels op een tissue druppelen is ook een optie. Het is hierbij belangrijk om de aanbevolen verdunningsrichtlijnen en veiligheidsinstructies te volgen die specifiek zijn voor het gebruik bij kinderen.

 4. Zijn er specifieke voorzorgsmaatregelen of doseringen die ik moet volgen bij het gebruik van essentiële oliën bij hoogbegaafde kinderen?
  Ja, er zijn enkele voorzorgsmaatregelen en doseringsrichtlijnen die moeten worden gevolgd bij het gebruik van essentiële oliën bij kinderen. Essentiële oliën moeten altijd worden verdund voordat ze op de huid worden aangebracht, en de aanbevolen verdunningsverhoudingen kunnen variëren afhankelijk van de leeftijd van het kind. Over het algemeen wordt een verdunning van 0,5% tot 2% aanbevolen voor kinderen. Het is ook belangrijk om te beginnen met lage concentraties en de reactie van je kind te observeren.

 5. Zijn er interacties tussen essentiële oliën en medicijnen die mijn kind mogelijk gebruikt?
  Sommige essentiële oliën kunnen mogelijk invloed hebben op bepaalde medicijnen. Het is raadzaam om een zorgverlener te raadplegen als je kind medicijnen gebruikt voordat je essentiële oliën gaat gebruiken. Ze kunnen je adviseren over mogelijke interacties en voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen.

 6. Zijn er mogelijke bijwerkingen waar ik me bewust van moet zijn bij het gebruik van essentiële oliën bij hoogbegaafde kinderen?
  Hoewel essentiële oliën over het algemeen veilig zijn, kunnen sommige kinderen gevoelig zijn voor bepaalde oliën. Mogelijke bijwerkingen kunnen huidirritatie, allergische reacties of irritatie van de luchtwegen zijn. Het is belangrijk om de oliën altijd goed te verdunnen en te beginnen met lage concentraties om mogelijke bijwerkingen te minimaliseren. Als er ongewenste reacties optreden, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de olie en raadpleeg een aromatherapeut.

 7. Hoe kan ik de reactie van mijn kind op essentiële oliën observeren en evalueren?
  Bij het gebruik van essentiële oliën is het belangrijk om de reactie van je kind zorgvuldig te observeren. Let op eventuele veranderingen in stemming, gedrag, fysieke reacties of slaappatronen. Sommige oliën kunnen een kalmerend effect hebben, terwijl andere juist stimulerend kunnen zijn. Houd een dagboek bij waarin je de oliën en reacties van je kind documenteert, zodat je kunt bepalen welke oliën het meest effectief zijn en welke je mogelijk wilt vermijden.

Wil je meer weten over het gebruik van essentiële oliën in je gezin? Neem dan nu contact met me op. Er worden maandelijks workshops gegeven waarin je zelf kan proberen middels een 5-daags try out pakket of aromatherapie voor jou en je gezin kan werken.

Neem ook een kijkje in de webshop waar je de essentiële oliën kunt bestellen.


Gerelateerde blogs