Wachten op Hulp? Neem Regie met 5 Zelfhulptechnieken!

Annika

Wachtlijsten in de jeugdzorg en GGZ lijken soms eindeloos. Maar wat als ik je vertel dat je niet machteloos hoeft te wachten? Ontdek vijf krachtige technieken waarmee je zelf verandering in je gedrag kunt bewerkstelligen, zelfs terwijl je op professionele hulp wacht. Het is tijd om de regie over je eigen welzijn te nemen. Lees verder en ontdek hoe.

In de wereld van de jeugdzorg, GGZ en praktijkondersteuning is er een prangend probleem: lange wachtlijsten. Mensen en jeugdigen die snakken naar hulp moeten soms maanden wachten voordat ze de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Wat als je niet wilt stilzitten? In deze blog vind je vijf technieken waarmee je zelf aan de slag kunt gaan en verandering in je gedrag kunt aanbrengen terwijl je op professionele hulp wacht.

1. Mindfulness en Zelfreflectie Tijdens het wachten op formele ondersteuning, kan mindfulness een krachtig hulpmiddel zijn. Neem dagelijks de tijd voor zelfreflectie. Dit helpt niet alleen om je bewust te worden van je gedrag, maar stelt je ook in staat om positieve veranderingen te initiëren. Kies voor een app, gratis online programma of meld je NU aan voor een training.

2. Bouw een Ondersteunend Netwerk Zoek gelijkgestemden op sociale media of bij jou in de buurt. Er zal altijd een buurtnetwerk, sportclub, vereniging of andere mensen zijn waar je contact mee kan leggen. Het delen van ervaringen met anderen die in dezelfde situatie verkeren, kan een bron van steun en inspiratie zijn. Samen sta je sterker, zelfs terwijl je op officiële hulp wacht. Kijk ook bij mijn blog over de BLUE ZONE en waarom een sociaal netwerk belangrijk is voor je geluksgevoel.

3. Zelfhulpboeken en Online Bronnen Maak gebruik van zelfhulpboeken en online bronnen om je kennis te vergroten. Er zijn tal van bronnen beschikbaar over gedragsverandering en emotioneel welzijn. Leer nieuwe technieken en pas ze toe in je dagelijks leven. Check bijvoorbeeld de podcast en de meditation moments app van Michael Pilarczyk.

4. Dagelijkse Doelen en Beloningen Stel kleine, haalbare doelen voor jezelf op. Het behalen van deze doelen kan een gevoel van prestatie geven, zelfs tijdens het wachten op professionele hulp. Beloon jezelf wanneer je deze doelen bereikt, hoe klein ze ook mogen lijken. Hulp nodig? Je kan maandelijks meedoen aan de Acceptance and Commitment trainingsmomentjes waarin je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je WEL succes kan behalen!

5. Fysieke Activiteit als Uitlaatklep Beweging is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid, maar heeft ook positieve effecten op je geestelijke welzijn. Maak dagelijks tijd vrij voor fysieke activiteit. Dit kan variëren van een rustige wandeling tot meer intensieve trainingen. Tip: installeer de app Ommetje van de Hersenstichting.

DUS: Terwijl je wacht op professionele hulp, hoeft stilzitten geen optie te zijn. Door actief aan de slag te gaan met deze technieken, kun je zelf verandering in je gedrag aanbrengen. Onthoud dat deze zelfhulptechnieken geen vervanging zijn voor professionele zorg, maar ze kunnen wel een waardevolle aanvulling vormen. Wil je een mindfulnesstraining, wandelcoaching, ACT-sessie of een gesprek bij mij inplannen? Neem dan NU contact met me op.

Gerelateerde blogs