Wat is een vaste mindset?

Annika

In je leven merk je soms dat je vastzit in een bepaalde manier van denken. Deze manier van denken wordt een vaste mindset genoemd. Mensen met een vaste mindset geloven dat persoonlijke kwaliteiten, zoals intelligentie en talenten, vaststaande eigenschappen zijn die niet kunnen worden veranderd.

Beperking

Nu blijkt dat een vaste mindset je beperkt in het leven van je mooiste leven. Het beperkt en beïnvloedt hoe we omgaan met uitdagingen en tegenslagen. Heb jij een vaste mindset dan vermijd je vaak ook uitdagende situaties omdat je bang bent om te falen. Als je gelooft dat als je moeite moet doen of als je faalt, dit een teken is dat je niet slim of bekwaam genoeg bent…dan kan ik je de hand schudden. Ook ik heb hier last van met moment. Wat je dan ook onbewust doet, is dat je veel waarde hecht aan het behouden van een positief zelfbeeld. Door vast te houden aan wat er is, vermijd je dat dit in gevaar komt.

Heb je een vaste mindset, dan kun je tegenslagen ook soms zien als persoonlijke mislukkingen. Je kan je ontmoedigd voelen als je geconfronteerd wordt met een hobbel of obstakel op je pad en geeft dan gemakkelijk op. Inspanning zie je als zinloos, omdat je gelooft dat succes afhangt van je talent en niet van inspanning en oefening. Je kunt ook jaloers zijn op anderen die succesvol zijn. Je kunt dan de neiging hebben je eigen capaciteiten te onderschatten wanneer je je met hen vergelijkt.

Eigen ervaring

Op de een of andere manier had ik de afgelopen tijd onbewust ‘last’ van dat duveltje op mijn schouder dat me duwde naar de vaste mindset. Daarom wil ik dit ook zo graag met je delen, want die vaste mindset doet wat met je eigen ‘flow’,

Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een vaste mindset kan leiden tot stagnatie en belemmering van persoonlijke groei. Mensen met een vaste mindset bereiken vaak niet hun volledige potentieel omdat ze zichzelf beperken door negatieve overtuigingen over hun eigen capaciteiten. Ze lopen de kans op nieuwe kansen en leren mis omdat ze vasthouden aan het idee dat ze “niet goed genoeg” zijn.

Eerste stappen naar groei-mindset

Het goede nieuws is dat een vaste mindset niet permanent is. Het is mogelijk om deze denkwijze te herkennen en te veranderen naar een groei-mindset en de overtuiging dat persoonlijke kwaliteiten ontwikkelbaar zijn door inspanning, dedication en blijven leren, oftewel ‘iedere dag opnieuw beginnen’ en een ‘beginners-mind’ te blijven houden. Je te blijven verwonderen over wat er allemaal speelt.

Om een vaste mindset te transformeren naar een groei-mindset is bewustwording de eerste stap. Als je je net zoals ik, bewust wordt van je eigen beperkende overtuigingen en negatieve denkpatronen, ben je al op weg naar transformatie. Onthou ook dat falen en tegenslagen normale en waardevolle onderdelen zijn van dit leerproces.

Vervolgens ga je beginnen met het uitdagen van je vaste overtuigingen. Vraag jezelf af waarom je bepaalde beperkingen hebt en verzamel eens bewijs dat deze overtuigingen niet altijd waar zijn. Om je op weg te helpen kun je voorbeelden van mensen zoeken die succesvol zijn. Iedereen maakt in zijn leven heftige dingen mee, ook deze succesvolle mensen. Zij hebben laten zien dat groei en ontwikkeling mogelijk zijn, zelfs in moeilijke omstandigheden.

Het is ook belangrijk om je mindset te veranderen ten opzichte van inspanning en doorzettingsvermogen. Heb de overtuiging dat inspanning en hard werken waardevol zijn, en dat ze bijdragen aan je persoonlijke groei en ontwikkeling. Verleg je focus van het behouden van je zelfbeeld (hoe nu je bent) naar het groeien van een nieuwe jij. Een persoon die blijft leren en uitdagingen aangaat die ervoor zorgen dat je je volle potentieel uit het leven haalt.

Tijd, geduld en oefening

Door bewust te werken aan het veranderen van je mindset ga je geleidelijk je eigen beperkende overtuigingen loslaten en een groei-mindset aannemen. Dit vergt tijd, geduld en oefening, maar de beloning is enorm! Een groei-mindset opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. Het stimuleert je persoonlijke groei keer op keer en vergroot je veerkracht in het omgaan met uitdagingen die op je pad komen.

In het volgende deel van deze blog ga ik nog iets dieper in op de groei-mindset en ontdek je hoe deze mindset je kan helpen om jouw volledige potentieel te bereiken en een leven vol groei en mogelijkheden te leiden.

Meer weten? Neem dan nu contact op.

Gerelateerde blogs